sâmbătă, 31 martie 2012

Vampiri afectivi vs victime tolerante

  

 Scenariu: Când aveam  trei luni, mama mă punea în pătuț, singurică, să dorm.Nu-mi plăcea deloc.Nu primeam atenție. afecțiunie, ocrotire.Am început să țip și să plâng și având ”norocul” să am o mamă anxioasă,temătoare și fără prea multă răbdare, venea repede la mine și mă lua în brațe și cum nu încetam cu plânsul mă lua cu ea în pat.Astfel, am obținut ceea ce am vrut.Maximă atenție de la ea.De la un moment dat, nu s-a mai întâmplat asta.Așa că a trebuit să fiu ingenioasă.Plânsul nu mai era de ajuns.Cu timpul, crescând am devenit tot mai rafinată, ingenioasă și creativă.Practic, nu vreau decât atenție, iubire și ajutor.Mereu.
   Acest scenariu poate relata despre fiecare din noi  cât de timpuriu avem o ”meserie”: aceea de  vampir  care absoarbe atenție, afecțiune și iubire . Este foarte ușor să obții totul de la celălalt ( fie el iubit/ă, mamă, amic)plângând și cerșind direct sau indirect atenție.Se pare că problema nu există la persoanele care cer totul de la ceilalți, ci  la ceilalți care se lasă storși și de ultima putere pentru a oferi ceea ce li se cere.
  Nativ, avem cu toți capacitatea și plăcerea de a oferi ceva celor din jur, mai ales celor pe care îi iubim.Tot nativ, avem și capacitatea și plăcerea de a cere din ce în ce mai mult de la cel ce ne oferă cu ușurință tot ce vrem.
   
   Zicala: ” Dai omului un deget și-ți ia toată mâna”  este cât se poate de reală și vine natural. Responsabilitatea de a oferi sau nu toată mâna ne revine în total. Doar NOI suntem cei ce putem pune stop abuzului emoțional asupra noastră sau putem în continuare  crede cât de neajutorați sunt unii și câtă nevoie au de noi.
  Orice om este capabil de orice cu mici excepții (nu totți putem ajunge pe lună, nu toți putem inventa ceva revoluționar). Plăcerea pe care oferă un lucru sau un fapt construit de noi înșine este uriașă. Unii oameni se pare că nu au experimentat această plăcere, alții care au facut-o, au rămas cu o experiență urâtă și nu mai doresc să facă ceva prin propriile puteri pentru că le amintește de acea experiență inițială și de trăirile încercate de ei atunci. 
     Experiențele cuiva din copilărie nu sunt responsabilitatea noastră.Și consecințele nu trebuie să le suportăm noi, de aceea, este nevoie să fim atenți atunci când oferim ajutor. Iar nu ajutorul în sine este o problemă, ci ceea ce stă în spatele lui; adică motivele pentru care cere mereu atenție sau sprijin, repetitivitatea acestor acte, momentele în care se întâmplă (cere ajutor numai când vin prietenele pe la tine, vrea afecțiune când vrei să pleci la sala de sport, cere să-i faci favoruri când vin părinții lui/ei pe la voi).  Ajutor poate cere oricine oricui  și este constructiv câtă vreme nu este obsedant, repetitiv și nu  transformă persoana într-una neajutorată fără precedent iar cel ce oferă spijinul într-o persoană ce doar execută.
   Scopul unei relații este de a avea în permanență o persoană care să ofere sprijin, afecțiune, inspirație, care să fie oglindă și deci ajutor.Când unul dintre parteneri cere prea des aceste lucruri nu este normal și nici firești.
    Se pare că problema este la cel ce  oferă tot timpul deși se simte epuizat, stors de energie și nu  mai dorește a oferi. Și totuși oferă pentru că apoi, dacă nu o va face, îi va apărea sentimentul de vinovăție cu care fie nu e obișnuit fie nu poate trăi liniștit.Și atunci preferă să ofere ceea ce i se cere.Stima de sine scăzută, credința că doar așa pot fi apreciați, teama de a fi părăsiți sunt doar câteva din cauzele ce fac dintr-o persoană normală o victimă ce are ca meserie oferirea de ajutor. De la mici ajutoare va ajunge chiar și să-i facă toată treaba celuilat. Cui nu-i convine să i se facă treaba de către alticeva? Acum înțelegi de ce problema este la cel ce oferă ajutor prea mult și des?
 
    Cei ce tot cer ajutor sunt atât de ingenioși și subtili, încât e posibil să nu ne dăm seama că avem lângă noi un vampir afectiv.Cum îi poți identifica?Iată câteva exemple:

-Dacă tu respingi un om cu pretexte clare și justificate iar el continuă să aibe cu tine aceași relație și sunt la fel de insistenți și sufocanți este tipul de vampir  direct și aparent ușor de deosebit și de scos din peisaj.

-Vampirii fermecători îi recunști după faptul că încearcă să te îmbuneze mereu când au observat că le-ai depistat strategia.Vor distrage atenția de la faptă și vor încerca să facă ceva surprize și vor deveni jucăuși.Acești tipi de vampiri sunt buni psihologi care schimbă aparent strategia, până când victima uită.Ei cer ajutor pentru că se consideră persoane slabe și se țin de altele pe care le consideră mai puternice decât ele, dar cărora știe de nota 10 să le exploateze slăbiciunile.

-Un alt tip este cel amabil. Foarte natural te roagă să-l ajuți, nu se simte neajutorat sau incapabil să o facă singur, ci mai degrabă este leneș, după care prin strategii șarmante te va face să i le faci tu în locul lui.Te va lăuda și aprecia, eventual te va admira.Intenția lui este una singură:aceea de a te încuraja să  faci  mai departe treaba lui. Cineva slab va crede în laudele lui și astfel va face în continuare.Dacă  nu mai ai timp petru tine sau ceea ce faci este de o calitate scăzută, este posibil să fi în plasa unui astfel de vampir amabil, care  nu aduce laude sincere.Sunt doar jocuri psihologice. 

- Mai există și vampirul star, cel care se crede excepțional,consideră  că este de datoria ta să-l ajuți mereu, aduce mereu în discuție tipul de relație dintre voi și faptul că este normal ca ajutorul să fie exact acela. Este autoritar, va indica mereu arogant și agresiv ceea ce își dorește încercând să te hipnotizeze sau anestezieze iar tu când vei simți că faci lucruri fără să le mai conștientizezi, va trebui să ști că oferi ajutor cui nu trebuie și cum nu trebuie.
  
Soluția salvatoare nu este de a refuza să acorzi ajutor, ci de a spune NU atunci când începi să te simți agresat/ă și silit/ă prin tertipuri. Comunicându-i celuilat ce nu mai dorești să-i oferi ajutor mereu este cel mai sănătos. A spune NU și a refuza să oferi ajutor nu este ușor Ceea ce va înțelege el/ea și ceea ce va face sunt doar problemele lui de care este responsabil. În unele cazuri va trece la o altă victimă, în altele va aștepta să-ți treacă și o va lua de la capăt,iar dacă va insista va trebui să-i impui limita spațiului fizic și psihologic permis de tine  în ceea ce vă privește. O astfel de obișnuință nu va dispare curând și s-ar putea să ai nevoie de  multă răbdare până când atitudinea aceasta va da roade. Important este să nu cedezi!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu