sâmbătă, 10 martie 2012

Despre dominare și dominatori

  Te-ai întrebat vreodată de ce nu ți-a rezultat în mod pozitiv o negociere? Sau de ce relația ta este una agresivă în exces? De ce colegii de servici te evită? Vecinii te salută scurt și nu te invită nimeni la un grătar? Dacă da, un posibil răspuns ar fi că îți comunici ideile în mod dominator, sau cum o mai spun alții, în mod agresiv.
   Agresivitatea nu înseamnă doar fizică, ea se referă și la o latură mai fină a  omului, adică la cea  psihologică.
   Dacă îți impui ideile fără să-l asculți pe celălalt și fără să conteze ceea ce ar putea spune,dacă îți place să controlezi ceea ce face celălalt, iar aria ta de control se tot extinde, dacă îți consideri ideile mereu corecte, dacă vorbești peste celălat și-l întrerupi des, dacă nevoile tale sunt mai importante și trebuiesc imediat satisfăcute, critici și judeci înseamnă că stilul de comunicare este agresiv sau activ în exces. Ca orice lucru ce inițial ni se pare nefolositor sau urât și acest stil are părțile sale bune când este folosit cu moderație și în anumite circumstanțe.Fapt mai izolat însă. Cam în orice situație ne găsim, soluția salvatoare este să păstrăm respectul pentru spațiul fizic și psihologic al celuilalt, să-i acordăm partea la comunicare( altfel este monolog), să-i lăsăm opțiuni partenerului de a alege, acordând atenție și nevoilor sau limitelor lui. Altfel, ceilalți se vor simți marionete în mâinile nemiloase ale unui tiran, devalorizați, fără capacitate de alegere,dominate și controlate.
 
   Acest tip de interacțiune dăunează oricărui tip de relație (iubire, prietenie, colegialitate).
    Dar care sunt motivele pentru care unii omemeni comunică impunător?Iată câteva răspunsuri:
    În primul rând e posibil să fi  învățat acest stil de comunicare de la părintele de același sex. Continuând se perpetuează dominarea pentru că așa ști că se poate comunica. Un alt răspuns ar fi că temerile interioare sau sentimentele de inferioritate vrei să le acoperi, să faci  orice  ca acestea să nu iasă la iveală, ca celălalt să nu te cunoască iar asta poate fi posibil doar improvizând și ținând departe partenerul prin atitudine superioară și dominare absolută. Și ar mai fi și faptul că unii au înnăscută această dominare care o manifestă încă din copilărie; acestor persoane le este recomandat sportul cât mai aproape de performanță, pentru a învăța disciplina și a-și manifesta în mod pozitiv agresivitatea și dominarea.
   Necanalizată corespunzător și tot impunând și impunând este posibil ca agresivitatea să se îndrepte către tine și să-ți faci rău impunându-ți chiar ție exigențe, situații perfecte, realizări maxime, nu accepți greșeli, depunctări.Goana după tot mai mult și tot mai bine este distructivă și curând apare neputința de a te adapta în societate fapt nefirect pentru un om (suntem ființe bio-psiho-sociale, ceea ce înseamnă că ne dezvoltăm și ne  conturăm ca persoane în cadrul societății: familie, prieteni, colegi, vecini).
   Forța cu care un dominator invadează teritoriul unei persoane este nesănătoasă. .În general își aleg parteneri care să accepte să fie dominați, care se îndoiesc de ei înșiși și care au nevoie să fie conduși. Deși nesănătos  acest tip de comunicare și relaționare este mai durabil , în caz contrar (dominator vs nesupus)  relația va fi precum un lanț vulcanic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu