sâmbătă, 25 februarie 2012

Tehnici de manipulare

 

Manipularea se definește prin orice act ce solicită schimbarea opiniilor, atitudinilor și comportamentelor unei societăți sau grupuri prin expunerea de mesaje într-o manieră anume pentru un scop dorit de cel ce recurge la manipulare.
   De-a lungul timpului, oamenii cu funcții de conducere au dorit să conducă mai ușor, iar oboseala pricinuită de repetiții și încercări a dus la necesitatea realizării unor planuri, de punerea în aplicare a unor tehnici de manipulare.Manipularea folosită nedirijat, în scopuri negative și cu urmări demigratoare la adresa omului duce la urmări negative și pune grupul ( adică ținta) în incapacitatea de discernământ, alegere, opinie, este privat de creativitate, personalitate și evoluție. Ceea ce contravine legilor și drepturilor morale și etice cu care ne naștem. Însă, folosite cu moderație și în scopuri pozitive, mai diluează culoarea manipulării și în nuanțele palide  ale sale putem încuraja la evoluție și performanță. Cu încrederea că vei folosi în sens bun manipularea, am să-ți împărtășesc cele mai aplicate dintre ele cu cel mai mare succes.
   Cred că ai auzit sintagma: ” dai omului un deget și-ti ia toată mâna”. Ei bine, este cât se poate de adevărată și foarte elegant transpusă într-o tehnică de manipulare. Se pornește de la ideea că înainte de a cere ceva scump ( fie in sens propriu fie figurat) cuiva, cere-i ceva mai ieftin înainte. Dacă va accepta un fapt mai puțin costisitor, mai ieftin, mai simplu, este de așteptat să accepte și ceva mai costisitor, mai scump, mai dificil. Această tehnică are la bază ideea de schimbare a concepției și  atribuire a generozității. Deci...dacă doriti un parfum drept cadou de la partener și acesta vi-l cumpără...încercați să-i cere-ți a doua oară întreaga gamă de produs (parfumul, crema de mâini, gelul de duș). La bărbați...prinde cel mai bine tehnica pentru că ei au cea mai sensibilă ideea de atribuire a generozității.Această tehnică poartă numele de piciorul în ușă.
   O altă tehnică ( preferata mea! ) numită ușa în față constă în a cere în fapt ceva scump și costisitor cu scopul de a fi refuzat pentru a obține altceva cu cost redus care era de fapt și cererea inițială. Așadar, dacă îți  dorești  de la părinți o vacanță în Antalya și ști că e posibil să nu ți-o ofere, cere prima dată o vacanță în Bora Bora pe care ști și mai sigur că o vor refuza.Refuzând inițial ceva foarte scump e normal să accepte cealaltă variantă mai ieftină, care prin comparație cu prima reiese mai convenabilă, când tu de fapt ai vrut de la început vacanța în Antalya. Această tehnică se bazează pe ideea  obligativității  alegerii unui fapt, obligat fiind  de o concesie și necesitatea alegerii ( cine a zis că e necesar să-ți ofere părinții vacanța în Antalya ?). Faptul că o persoană este pusă să aleagă îi oferă putere și impresia( falsă) că deține controlul.Ca părinți buni ce sunt vor alege ceva, doar că pentru salvarea bugetului familiei pe un an vor alege varianta mai ieftină (în caz contrar te trezeai în Bora Bora fără voia ta).
  Tehnica următoare, numită și tehnica mingii la joasă înălțime este discutabilă din punct de vedere moral.Ea este frecvent utilizată de vânzători și constă în oferirea inițială de detalii sărace cu privire la acțiunea ce i se solicită, iar după ce și-a dat consimțământul i se vor termina detaliile, care dacă erau știute de la început nu ar fi făcut acceptat favorul. Așadar, dacă vrei să-i ceri unei fete să-ți gătească ceva, spune-i în primele rânduri că o soliciți doar pentru gătirea a ceva sănătos, apoi după acordul ei spune-i și zecile de ingrediente pe care vrei să le folosească și care o vor ține câteva ore bune în bucătăria fără manual de utilizare și greu de întrebuințat altfel. Va accepta efortul  cu ideea înainte că măcar gătește sănătos
(apropo...tu mai mănânci ceva sănătos?).
  Tehnica concesiei merge după principiul : ”Eu pentru tine tu pentru mine”.Deși este mai puțin o tehnică de manipulare și mai mult de negociere. Este cel mai bine de utilizat  cu persoanele pe care le cunoști ca fiind zgîrcite în ajutor sau care au nevoie de recompensă pentru a-l oferi.Inițiind tu ideea că faci ceva pentru ea, dar de fapt tu ai nevoie de ceva, induci ideea că ea primește un favor apoi tu. Știm cu toții că unele bunici sunt mai puțin darnice cu cadourile, dacă dorești niște bănuți de la ele, oferă-te ajutor să uzi florile în gradină contra a 2 lei pentru o vată pe băț.Dacă refuză, adu în plan esențial concesia oferită cu scopul unei înțelegeri avantajoase. O vată pe băț nu-i de colo, deci...merită insistența”
  Tehnica am rămas fără cuvinte este folosită cu scopul de a refuza oferta, dar din principii de politețe refuzul este mascat cu ajutorul tehnicii.Ea constă în exagerarea a ceea ce ni se cere, punând-o chiar în lumină obraznică pentru ca partenerul speriat să lase puțin câte puțin din ofertă până la pragul dorit de noi. Dragă prietenă...dacă noul iubit îți cere întâlniri în fiecare zi, iar tu dorești doar în week-end, arată-te atât de ofensată și jicnită de cerere, încât, rușinat, cu ideea în minte că a cam exagerat, va ceda până la 3 întâlniri pe săptămână.Atenție însă! Dacă noul iubit cere 3 întâlniri pe săptămână, iar tu exagerezi cererea obraznică cu scopul de a le reduce la una și condiția pusă de el o va considera ca fiind realistă, nu va renunța să mai scadă. Perseverența aici nu mai are scop reducerea întâlnirilor, ci scoaterea lui din peisaj. Așadar, consultă-te cu conștiința ta, dacă ceea ce ceri este realist și nu cumva este mai bine să-i spui că peisajul este mai senin fără el.
 Succes! 


 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu