sâmbătă, 25 februarie 2012

Tehnici de manipulare

 

Manipularea se definește prin orice act ce solicită schimbarea opiniilor, atitudinilor și comportamentelor unei societăți sau grupuri prin expunerea de mesaje într-o manieră anume pentru un scop dorit de cel ce recurge la manipulare.
   De-a lungul timpului, oamenii cu funcții de conducere au dorit să conducă mai ușor, iar oboseala pricinuită de repetiții și încercări a dus la necesitatea realizării unor planuri, de punerea în aplicare a unor tehnici de manipulare.Manipularea folosită nedirijat, în scopuri negative și cu urmări demigratoare la adresa omului duce la urmări negative și pune grupul ( adică ținta) în incapacitatea de discernământ, alegere, opinie, este privat de creativitate, personalitate și evoluție. Ceea ce contravine legilor și drepturilor morale și etice cu care ne naștem. Însă, folosite cu moderație și în scopuri pozitive, mai diluează culoarea manipulării și în nuanțele palide  ale sale putem încuraja la evoluție și performanță. Cu încrederea că vei folosi în sens bun manipularea, am să-ți împărtășesc cele mai aplicate dintre ele cu cel mai mare succes.
   Cred că ai auzit sintagma: ” dai omului un deget și-ti ia toată mâna”. Ei bine, este cât se poate de adevărată și foarte elegant transpusă într-o tehnică de manipulare. Se pornește de la ideea că înainte de a cere ceva scump ( fie in sens propriu fie figurat) cuiva, cere-i ceva mai ieftin înainte. Dacă va accepta un fapt mai puțin costisitor, mai ieftin, mai simplu, este de așteptat să accepte și ceva mai costisitor, mai scump, mai dificil. Această tehnică are la bază ideea de schimbare a concepției și  atribuire a generozității. Deci...dacă doriti un parfum drept cadou de la partener și acesta vi-l cumpără...încercați să-i cere-ți a doua oară întreaga gamă de produs (parfumul, crema de mâini, gelul de duș). La bărbați...prinde cel mai bine tehnica pentru că ei au cea mai sensibilă ideea de atribuire a generozității.Această tehnică poartă numele de piciorul în ușă.
   O altă tehnică ( preferata mea! ) numită ușa în față constă în a cere în fapt ceva scump și costisitor cu scopul de a fi refuzat pentru a obține altceva cu cost redus care era de fapt și cererea inițială. Așadar, dacă îți  dorești  de la părinți o vacanță în Antalya și ști că e posibil să nu ți-o ofere, cere prima dată o vacanță în Bora Bora pe care ști și mai sigur că o vor refuza.Refuzând inițial ceva foarte scump e normal să accepte cealaltă variantă mai ieftină, care prin comparație cu prima reiese mai convenabilă, când tu de fapt ai vrut de la început vacanța în Antalya. Această tehnică se bazează pe ideea  obligativității  alegerii unui fapt, obligat fiind  de o concesie și necesitatea alegerii ( cine a zis că e necesar să-ți ofere părinții vacanța în Antalya ?). Faptul că o persoană este pusă să aleagă îi oferă putere și impresia( falsă) că deține controlul.Ca părinți buni ce sunt vor alege ceva, doar că pentru salvarea bugetului familiei pe un an vor alege varianta mai ieftină (în caz contrar te trezeai în Bora Bora fără voia ta).
  Tehnica următoare, numită și tehnica mingii la joasă înălțime este discutabilă din punct de vedere moral.Ea este frecvent utilizată de vânzători și constă în oferirea inițială de detalii sărace cu privire la acțiunea ce i se solicită, iar după ce și-a dat consimțământul i se vor termina detaliile, care dacă erau știute de la început nu ar fi făcut acceptat favorul. Așadar, dacă vrei să-i ceri unei fete să-ți gătească ceva, spune-i în primele rânduri că o soliciți doar pentru gătirea a ceva sănătos, apoi după acordul ei spune-i și zecile de ingrediente pe care vrei să le folosească și care o vor ține câteva ore bune în bucătăria fără manual de utilizare și greu de întrebuințat altfel. Va accepta efortul  cu ideea înainte că măcar gătește sănătos
(apropo...tu mai mănânci ceva sănătos?).
  Tehnica concesiei merge după principiul : ”Eu pentru tine tu pentru mine”.Deși este mai puțin o tehnică de manipulare și mai mult de negociere. Este cel mai bine de utilizat  cu persoanele pe care le cunoști ca fiind zgîrcite în ajutor sau care au nevoie de recompensă pentru a-l oferi.Inițiind tu ideea că faci ceva pentru ea, dar de fapt tu ai nevoie de ceva, induci ideea că ea primește un favor apoi tu. Știm cu toții că unele bunici sunt mai puțin darnice cu cadourile, dacă dorești niște bănuți de la ele, oferă-te ajutor să uzi florile în gradină contra a 2 lei pentru o vată pe băț.Dacă refuză, adu în plan esențial concesia oferită cu scopul unei înțelegeri avantajoase. O vată pe băț nu-i de colo, deci...merită insistența”
  Tehnica am rămas fără cuvinte este folosită cu scopul de a refuza oferta, dar din principii de politețe refuzul este mascat cu ajutorul tehnicii.Ea constă în exagerarea a ceea ce ni se cere, punând-o chiar în lumină obraznică pentru ca partenerul speriat să lase puțin câte puțin din ofertă până la pragul dorit de noi. Dragă prietenă...dacă noul iubit îți cere întâlniri în fiecare zi, iar tu dorești doar în week-end, arată-te atât de ofensată și jicnită de cerere, încât, rușinat, cu ideea în minte că a cam exagerat, va ceda până la 3 întâlniri pe săptămână.Atenție însă! Dacă noul iubit cere 3 întâlniri pe săptămână, iar tu exagerezi cererea obraznică cu scopul de a le reduce la una și condiția pusă de el o va considera ca fiind realistă, nu va renunța să mai scadă. Perseverența aici nu mai are scop reducerea întâlnirilor, ci scoaterea lui din peisaj. Așadar, consultă-te cu conștiința ta, dacă ceea ce ceri este realist și nu cumva este mai bine să-i spui că peisajul este mai senin fără el.
 Succes! 


 
  

Un comentariu:

  1. Bună ziua tuturor, eu sunt Edith Katty, trăiesc în Irlanda, vreau să mulțumesc și să onor pe DR.WEALTHY pentru munca deosebită pe care a făcut-o pentru mine, mi-a adus iubitul în 72 de ore pe care nu am crezut că va trece vreodată. în viața mea, dar acest mare om DR.WEALTHY mi-a dovedit că puterile pot face minuni, am primit contactul său de la un prieten din Irlanda, pe care l-a ajutat, acest prieten de-al meu mi-a spus că acest om este grozav, dar m-am simțit ca hmm Esti sigur? pentru că cu greu cred aceste lucruri, așa că mi-a spus să nu-mi fac griji că atunci când îl contactez, că îmi garantează 100% că iubitul meu se va întoarce, dar dacă nu merge, el va fi cel care va da mi-am înapoiat banii, pentru a-i arăta sinceritatea, mi-a dat documentele casei sale, că dacă nu funcționează și nu mi-a plătit banii pe care i-am cheltuit, că ar trebui să-i strâng casa și el mi-a dat toate documentele , am fost atât de surprins că a fost atât de serios, așa că l-am contactat și i-am spus ce vreau, mi-a spus doar că totul va fi făcut în 72 de ore, așa că cu asigurarea prietenului meu mi-a dat că a avut încredere, așa că în următoarele 72 de ore, când mi-a spus că am auzit doar o lovitură la ușa mea, nu știam niciodată că este omul meu, așa că am deschis ușa, primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă în genunchi , a început să mă roage să-l iert că i-a părut foarte rău pentru toate, am fost cu adevărat surprins și am fost și fericit, așa că l-am iertat și acum trăim împreună fericiți ca niciodată și folosesc mass-media pentru a-mi invita prietenii la nunta mea, care va avea loc pe 29 februarie 2020, sunt foarte fericit, mulțumesc domnului Daniel care mi-a oferit contactul și onoarea participați la DR.WEALTHY, care a ajutat foarte mult, dacă aveți aceeași problemă sau aveți orice fel de boli și aveți nevoie de ajutorul său, vă rugăm să trimiteți un e-mail la DR.WEALTHY prin wealthylovespell@gmail.com și să primiți orice fel de ajutor, aici WhatsApp lui +2348105150446. accesați site-ul http://wealthyspellhome.over-blog.com

    RăspundețiȘtergere