sâmbătă, 18 februarie 2012

Prietenia

   


Cine  știe ce este prietenia ?

      De unde începi să numești o persoană, prieten/ăa? De când? Ce fac doi prieteni împreună ca să se numească prieteni? Câți prieteni putem avea? Unde se deschid și unde se lasă barierele între doi prieteni?
    Iată câteva întrebări ale căror răspunsuri oferă definiția prieteniei.

   Prietenia însă înseamnă ceva frumos ce are în centrul atenției afectivitatea și prețuirea reciprocă sau bucuria de a fi împreună pentru a împărtăși fapte, emoții și sentimente pozitive.Prietenia mai înseamnă a face această bucurie să dăinuiască  în timp cu condiția de a-i  acorda spațiu fizic și de a o hrăni cu  încredere. Dacă înveți să-i acorzi sprijin, dacă tensiunile și micile certuri dispar cu ușurință datorită  respectului reciproc și acceptării limitei celuilalt,atunci prietenia este clădită cu principii și susținută de dorința reciprocă de a fi împreună și în momente dificile.
   
    Ceea ce face doi oameni să fie prieteni este posibil  în principiu datorită unor aspecte comune cum ar fi vârsta apropiată, acelaș sex, preocupări zilnice comune, hobby-urilor, proximității spațiale.

   Sunt interesante variantele legării unei prietenii între o fată și un băiat  sau între parsoane la distanțe fizice mari.
    Doua persoane de sex opus pot pune bazele unei prietenii de durata.Însă, având în vedere faptul că fetele și băieții leagă prietenii din principii și motive diverse, la un moment dat prietenia poate evolua în alt sens. Părerile sunt împărțite și într-un procent foarte  mare prieteniile dintre o fată și un băiat  săvârșesc prin a trece de la prietenie la dragoste și sex sau se destramă definitiv după ce își dau seama că este nevoie să pună punct relației de prietenie pentru că nu pot petrece timp plăcut împreună. Statisticile însă, arată că cele mai durabile povești de dragoste dintre o fată și un băiat încep printr-o prietenie sinceră dintre cei doi.Asta pentru că nu se implică sentimente puternice de la început, pentru că nu se pune problema sexului iar fata nu se simte constrânsă, cei doi au libertatea de a face anumite lucruri singuri fără ca celălalt să se simtă neglijat iar puținul timp petrecut împreună le oferă șansa de a se cunoaște reciproc.
    Percepția unei fete despre ce înseamnă prietenia este diferită față de cea a unui băiat.Fetele au relații de prietenie pentru bucuria simplă de a fi împreună, dar și pentru a-și împărtăși sentimentele în amănunt, pentru a-și oferi sfaturi, idei, povești și întâmplări; băieții  leagă prietenii prin prisma unor hobby-uri comune sau ale unor preocupări zilnice și mai apoi pentru a-și împărtăși din emoții și sentimente sau întâmplări.

   Între persoane care locuiesc departe prietenia poate deveni cel mai greu lucru, întru-cât este imposibil de a satisface nevoile unei prietenii adevarate. Astfel prietenia nu mai are același curs pentru că nu întrunește aceleași caracteristici, iar prietenia ca definiție este încălcată. Și totuși, astfel de prietenii sunt cele mai des întâlnite și satisfăcătoare. Prietenia virtuală este pe cât de periculoasă pe atât de îmbrățișată de aproape toți.Este comodă, confortabilă, deloc costisitoare ca timp, bani și energie. Bucuria de a fi împreună fizic nu mai are rezonanță și nici importanță. Virtual, pot fi ce prieten doresc și îmi pot contura personalitatea așa cum îmi imaginez. Întrunirile virtuale blochează atât de multe laturi ale omului încât cu timpul devine lipsit de ele (latura afectiv-emoțională,creativă, spontaneitatea).
    Răbdarea de a asculta și simți un om în suferință, bucuria și lacrimile de fericire simțite cu celălalt, gesturi de tandrețe și afecțiune, împărtășirea de emoții sau de realizări, schimburi de idei și înțelegerea lor dincolo de ceea ce se povestește...sunt doar câteva dintre momentele de care prietenia virtuală este privată.

    La polul opus de prietenie este singurătatea, care nu înseamnă neapărat spațială cât înseamnă ca trăire. Acest sentiment de singurătate apare după ce relațiile de prietenie sunt foarte rare, nesatisfăcătoare, fără a întruni nevoile de împărtășire a bucuriilor,  a preocupărilor comune, a împărtășirii afectivității și acordării de sprijin.
  Această stare  frecventă mascată sub diferite forme sau satisfăcută virtual, stă  la baza exploziei  rețelelor sociale.Astfel, dacă nu știm, nu putem sau nu vrem să simțim parfumul prieteniilor ce au la bază întâlniri fizice, atunci le creionăm și facem ca prietenia să fie redefinită.Și nu redefinirea prieteniei este partea grea ci faptul că pierdem cu timpul această valoare care ne definește ca oameni și ne plasează în sfera socială.
  
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu