marți, 14 mai 2013

Pacificatorul: persoana din mijlocul problemelor


   Respectă conflictele altora!
Cine crede că are dreptul de a se interpune între două persoane care se ceartă o face din două motive: vrea să fie în scena ce tocmai și-a deschis cortina și/sau pretinde că poate impune celor două părți pacea.
   O ceartă nu este plăcută pentru nimeni însă are efectele sale pozitive și deci avantaje: face ca doi oameni să își clarifice problemele și să evolueze.Unele persoane însă nu pot sta de o parte când cineva se ceartă și se pun în mijlocul lor, atribuindu-și singur rolul de salvator și mediator. Este o eroare periculoasă pentru toți chiar dacă inițial pare de ajutor.
   Cum identifici o persoană care se (auto)interpune în mijlocul problemelor:
-este un idealist incurabil și pretinde mereu la  happy-end;
-vrea să adune aprecieri și gratitudini pentru că a fost de ajutor;
-își pune la încercare abilitățile diplomatice ori de câte ori are ocazia;
-crede cu tărie că are multă experiență de viață și vrea să le-o împărtășească tuturor;
-de regulă nu are viață socială bogată, este singuratic și critic față de acele persoane care nu i-au acceptat ajutorul;
-își pune la dispoziție ajutorul fără să i se ceară;
-crează propriile scene de certuri între două sau mai multe persoane cu scopul de a interveni.

Efectele care le stârnește celor din jur:
-de respingere pentru că înrăutățește situația;
-de ambivalență pentru că alternează între cele două părți și nu este constant și fidel unei persoane sau idei;
-de criticism pentru că intervine întotdeauna;

   În politică se cheamă negociatori sau mediatori.Acestea sunt persoane care dotate în grad și abilitate diplomatic,  au ca temă a găsi acorduri și soluții periferice între două părți, națiuni sau situații.E un rol delicat și important fără de care orice stat ar suporta dezechilibre sociale și economice.
   Aceste calități diplomatice pot fi transferate și în viața de zi cu zi și beneficiile în aparență să facă intervenția dăunătoare și problema distructivă.Inclusiv mass-media folosește și promovează ideea de pacificator prin intermediul emisiunilor ce-și propun  să facă pace între persoane care se ceartă.Însă problema nu doar că nu se rezolvă, dar se și agravează.
    Cine se identifică și face exces  de noțiunea de pacificator nu urmărește pacea celor din jur cât își proiectează propriile nemulțumuri, probleme și frustrări asupra lor.Cu alte cuvinte, toate trăirile interioare  negative resimțite de către el le va căuta în jur și prin încercarea de a le rezolva problemele va dori de fapt să-și rezolve propriile situații.Nu este o modalitate corectă și eficientă de a-ți rezolva problemele, însă în lipsă de altceva sau din necunoștință de cauză  acționează prin terțe moduri.
    Atât de grave și adânci sunt problemele unor oameni, încât fac din personajului pacificator-o manie.Uneori pur și simplu nu pot să nu intervină și imediat își pun la dispoziție timpul și energia. Fără ca cineva să le ceară ajutorul se încarcă cu responsabilitatea de a rezolva coflictul.Fie că doi oameni nu-și mai vorbesc de mult timp, că mamă și fiică nu cad de acord în educarea copiilor/nepoților, că un cuplu trece prin momente tensionate și sunt aporape de despărțire, că șeful și angajatul nu au puncte de vedere comune cu privire la noile schimbări...pacificatorul este mereu acolo și nu dorește altceva decât să amelioreze situația.Nu contează care este situația conflictuală, contează că acea situație pare să-l fi așteptat pe el-pacificatorul.Și în majoritatea momentelor, consecințele sunt negative.Uneori pentru el însuși alteori pentru cine se încrede în ajutorul său și de multe ori pentru toți.Pentru el conflictele sunt necesare pentru că este unicul său mod de a se hrăni.
    Conflictele sunt într-adevăr necesare pentru a rezolva o situație sau o problemă și pentru a clarifica ceva cu scopul de a evolua și a trece la pasul următor.Însă sunt constructive când sunt rezolvate de persoanele implicate în mod direct și de altele când cei implicați solicită asta.
    Deși dureroase, conflictele servesc la detensionare, evoluție, rezolvare, aprofundare,maturizare, clarificare, înțelegere sau lămurire de situații, probleme, idei, noțiuni, stări și trăiri.Pacificatorul nu vede dincolo de conflict nimic altceva decât propriile proiecții(uneori distorsionate) utilizându-l ca pe un pansament propriului suflet.Nu înțelege nevoia celorlalți de a-și urma propriile instincte și de a le rezolva cu propriile unelte. Nu cunoaște nici că oamenii trebuie să fie responsabili de propriile acțiuni și decizii pentru a și le putea asuma.Nu știe că oamenii au nevoia de a da dovadă de maturitate, iar rezolvarea conflictelor sunt o dovadă.Nu crede că certurile și modalitățile de soluționare stimulează capacitatea individuală de înțelegere, de reflectare și comunicare.În acest fel va căpăta experiență pe care o va folosii în alte situații.Pacificatorul nu face altceva decât să inhibe nevoile celor din jur pentru bucuria lui de a ști că a rezolvat problema cuiva.
   Egoismul este o latură bine definită în personalitatea lui, pentru că vrea să conteze el mai mult decât problema în sine și dorește toată atenția.
   
    Oricât de mare ar fi o ceartă nu  interveni decât dacă ți se cere ajutorul din ambele părți.În aceste situații nu este vorba despre nepăsare, ci de respect.Certurile trebuie să-și urmeze propriul curs dat de către protagoniștii săi în timpul și ritmul dorit de aceștia. Pentru că oricât de repede și bine pare că a rezolvat pacificatorul situația, cei implicați se vor întoarce rapid la   situația generatoare de conflict sau la starea tensionata de dinainte.Acesta este un semn că cei doi nu au clarificat bine problema și nu au dat importanță în profunzime.
    Este bine de respins astfel de persoane care își însușesc profilul de pacificator.Făcându-l să iasă din acest rol faceți bine unui conflict care de acum va putea fi rezolvat corect și fără să mai aibă ramificații și complicații.