luni, 22 octombrie 2012

Visurile


În interiorul vieții psihice, visul pare să aibă o deosebită importanță.

De mii de ani oameni se ghidau după vise, le tălmăceau și le descifrau astfel încât să facă față vieții de zi cu zi.Însăși biblia relatează sibolistica visului prin cel mai celebru vis cel al Mariei în care a fost înștiințată că va avea un fiu.Chiar și mai târziu, visele îi sugerau întocmai ce va trebui să facă. Astfel, legătura dintre om și divinitate pare a fi fost posibilă prin intermediul viselor.

    Analiza viselor nu este una ușoară. Deși în unele cazuri, elementele apărute în vis sunt simple și interpretarea pe măsură, în altele, încărcătura psihică a lor le face extrem de dificil de descifrat.

   Cel care a pus foarte mare accent pe interpretarea viselor a fost S.Freud și mai apoi C.G.Jung.

    S.Freud considera visele ca fiind ” viața mentală a ființelor normale”. Jung însă le definea ca fiind ” o autoreprezentare a proceselor inconștientului, pe care trebuie să le considerăm, de fiecare dată,ca pe o compensare a stării conștientului, raportându-le la o situație exitențială anterioară și particulară a vieții celui care visează”

    Aceștia subliniează relația dintre inconștient și vis. Acesta din urmă nu apare izolat de viața psihică, ci este determinat de ea. Acesta conține un ansamblu de experinețe sufletești, o mare încărcătură afectivă și o modalitate de expulzare a multor pulsiuni interioare încă neconștientizate sau neacceptate de societate pentru a fi manifestate către exterior în viața reală.

    Cum visele au o componentă importantă și anume experiențe personale, acestea de cele mai multe ori pot fi interpretate numai apelând la experiența și viața zilnică a persoanei în cauză. Secvențele și imaginile apărute în vis sunt de cele mai multe ori simboluri, adică imaginea realității răsturnată și distorsionată și experineța individului va deveni punctul de pornire al tematicii și dinamicii visului.Visul apare deci ca o experiență psihologică, legată în primul rând de satisfacerea pulsiunilor individuale.

     Deslușirea lor a fost subiect de controversă din cele mai vechi timpuri. Și tot de atunci se știe că oamenii credeau că ele de fapt prevestec ceva, motiv pentru care erau mereu atenți la cele visate. Homer spre exemplu, considera visele ca fiind trimise de către zei cu un scop. Divinitatea de fapt anunța omenirea sau o avertiza asupra anumitor situații la care se putea aștepta.

   Visele pot fi confuze, inteligibile, chiar absurde, uneori în contradicție cu realitatea, însă oricât am încerca să le definim, clasificăm sau desluși ele au un punct central: operarea cu realitatea însă cu origini în inconștient și rol compensator.

     Interesantă este împărțirea viselor în vise mici, cu detalii puține, cu o problemă specifică, unde compensarea constă în adaptarea individului la viața sicială și cotidiană; și visele mari ce oferă răspunsuri referitoare la o întreagă națiune. Aici sunt deja cunoscute visele profetice din Biblie, când o persoană găsea răspunsuri și soluții generale referitoare la o realitate tensionată, conflictuală. ( Cazul visului regelui Nabucodonosor cu ”cele șapte vaci grase și cele șapte vaci slabe” tot din Biblie).

    Cam oricine a studiat visul a găsit sigur o paralelă și o completare între conștient și inconștient. Întâlnirea celor două făcând posibil visul.La baza acestei idei, visul ar îndeplini neumărate funcții, altele decât cele de prevestire, compensare. Printre ele amintesc retrăirea amintirilor ”uitate”, descărcarea tensiunilor psihice, stimularea imaginației,rezolvarea unor situații în plan imaginar, oferirea unor soluții compensatorii la situații conflictuale.

   Jung a găsit mai multe categorii de vise:

Vise compensatorii, prin care individul îți umple anumite goluri interioare la nivel inconștient și imaginar;

Vise conflictuale prin care individul retrăiește sau prelungește anumite situații tensionate din viața cotidiană

Vise penibile ce sunt contrare modului de gândire sau acționare a persoanei și au ca urmare sentimente de culpabilizare sau complexe suferite în viața reală.

Coșmarele sunt vise terifiante cu o mare încărcătură afectivă, agresivitate și pericol ce torturează practic persoana pentru că au mare legătură cu viața socială.

Visele absurde ce sunt greu de descifrat, cu mare încărcătură simbolică.

 Visele profetice sunt cele cu caracter de ”premoniție” ce apar ca urmare a unor îndelungi frămîntări din partea individului.
 

   

Un comentariu:

  1. Sunt foarte fericit că l-am contactat pe Dr. Wealthy care m-a ajutat să-mi revin fostul soț de la o altă femeie după 3 ani de separare. Sunt foarte fericit pentru că nu am crezut niciodată în turnarea vrăjilor și în contactarea rudelor de vrăji pentru a rezolva problema mea, dar după 3 ani de a mă separa de soțul meu fiind singur, a trebuit să-l contactez pe Dr. Wealthy după ce am citit despre el online și despre cum a ajutat oamenii . Sunt foarte bucuros că am făcut-o. Soțul meu s-a întors la mine în 48 de ore, m-a implorat și copiii care au avut nevoie de tatăl lor înapoi cu ei și sunt foarte fericit. L-am găsit pe acest bărbat prin mărturii că poate rezolva probleme de sarcină și dragoste, motiv pentru care l-am contactat pentru a mă ajuta și în 48 de ore soțul meu s-a întors acasă și trăim fericiți împreună. Adresa de e-mail este wealthylovespell@gmail.com sau numărul aplicației Whats la +2348105150446

    RăspundețiȘtergere