joi, 25 octombrie 2012

Despre iubire

   Valuri de căldură, fluturi în stomac, insomnii,  entuziasm și stare generală de euforie și fericire fără motive întemeiate. Uneori o bună dispoziție și o căutare permanentă de a fi diferit/ă, de a ieși în evidență, de a face ceva nostim. Este o lume interioară nouă ce proiectează si asupra celei exterioare ceva bun, pozitiv. Multă bucurie și impuls de a face lucruri frumoase.Lumea nu se prăbușește așa usor, din potrivă, este tot mai înfloritoare și nimic nu poate aduce toamna.Este starea de îndrăgostire.

    A te îndrăgosti este ca și când, brusc, ai căzut pe o coajă de banană.Comparația este simplă însă are scopul de a scoate în evidență faptul că se produce cu așa rapiditate, încât faza incipientă a relației nu se sesizează.Această perioadă de amețeală contunuă cauzată de alunecare face situația delicată. Este perioada cea mai importantă pentru că acum se pun bazele unei relații. Lumea nouă care se deschide este periculoasă și poate chiar distructivă.Accentul cade adânc pe celălalt încât se pierd din vedere aspecte esențiale pentru mai târziu. Acesta este momentul în care se poate considera că iubirea ține loc de orice, că timpul va schimba lucrurile în bine.Schimbarea ideilor, principiilor de viață, modului de comunicare și stilului de viață în general decurg din incapacitatea de a gestiona un moment în care cineva intră într-o relație mai intimă cu noi.Nimic nu este mai frumos decât să știm că suntem iubiți, admirați, încurajați și susținuți.Doar că păstrarea lucidității în aceste momente este crucială pentru viitor. O bună vedere asupra situației și detașarea de propria scenă face să admitem și părțile mai puțin bune din ceea ce se întâmplă în prezent.

    Situația generală generată de starea de îndrăgosteală o pot compara și cu aruncatul dintr-un tren în timpul mersului legat la ochi. Mai avem la dispoziție intuiția, răbdarea și...auzul. Putem intui dacă stăm liniștiți și așteptăm să decodificăm ceea ce auzim: dacă trenul este sau nu în mișcare pentru a ști dacă este periculos să ne aruncăm sau nu.Riscul unui salt pe nevăzute și nesimțite este maxim și singurii care vor suferii suntem cei ce se îndrăgostesc ușor.

    Atunci când se vorbește despre starea de îndrăgosteală se observă câteva puncte comune și esențiale:

-perezența aproape permanentă a imaginii parternerului

-idealizarea lui

-atracția fizică cu accent pe partea sexuală

-dificultatea de a suporta conflictele

-dorința ca sentimentul să fie reciproc

-dorința de a fi mereu împreună

-omiterea anumitor defecte sau slăbiciuni la celălalt în vederea cărora se aduc  justificări

 

Condițiile iubirii pasionale

    

Cadrul socio-cultural este foarte important pentru că determină în mod direct și paradoxal această stare de îngrăgostire. În culturile unde nu este importantă dragostea și iubirea într-o relație ea nici nu apare. În culturile unde exemple sunt peste tot(filme, muzică, artă) starea vine ca ceva firesc și o intregrăm ca parte naturală din noi.

O altă condiție este apariția obiectului și nu al oricărui obiect, ci al celui potrivit.Toți cei care au trecut măcar o dată prin această stare ar spune că față de celălalt simt o mare atracție erotică și că se simt atrași fizic. Însă calitățile obiectului sunt diverse  de la un individ la altul, însă niciodată întâmplătoare. Cel potrivit de fapt este cel programat sau setat să fie. De regulă este continuată inconștient percepția părintelui de sex opus. Cu alte cuvinte, obiectul este potrivit dacă el seamănă cu imaginea părintelui de sex opus.Și mai pe scurt, dacă tatăl a fost exigent, dar protector, atunci și partenerul va fi ales întocmai la fel, prelungind astfel un tipar cu care suntem familiarizați. Pentru că teama de necunoscut ne pune intimitatea în pericol, iar ceea ce ne este cunoscut tindem să conservăm.Nu este o idee tocmai sănătoasă, dar așa funcționează mintea umană până ce va conștientiza acest lucru, apoi va exersa să aleagă în funcție de propiile gusturi și nu în funcție de ceea ce este obișnuit să aibă.

   Atracția erotică pentru că este un impuls și este inconștient el este primul cu care acționăm și primul după care ne alegem partenerul și relația. Dacă s-ar reuși  da pass peste atracția fizică și s-ar lua în considerare persoana în ansamblul ei, atunci relațiile ar fi sănătoase și normale.Sexualitatea este o condiție necesară pentru o relație, însă nu trebuie să fie unica latură sau cea mai importantă. Dacă poate  reprezenta doar o latură și una egală cu toate celelalte (prietenie, principii, valori), atunci nimeni nu ar avaea de suferit.Însă erotismul este un fenomen cu delcanșare rapidă și inedită pentru că nu poate fi explicabilă rațional.

    Studiile arată că femeile caută în primul rând creativitatea și maturitatea la un bărbat, în timp ce bărbații caută frumusețea și sănătatea.Deci sexualitatea nu ar reprezenta punctul cel mai important dintr-o relație.

   A treia condiție  a iubirii pasionale este sentimentul care trebuie trăit și simțit drept amoros.Acest lucru înseamnă o suprapunere între starea erotică și contextul care să permită acea stare.

 

   Stiluri de dragoste

 

Starea erotică  poate fi temporară și mai apoi însoțită de tristețe, regret și păreri de rău.Cum starea pasională nu este permanentă, ea se poate prelungi și evolua în diverse moduri.Hendrick în 1986 a indentificat și descris 6 tipuri de dragoste care ar fi:

1.Dragoste-pasiune ---în care cei doi simt din prima secundă în care se cunosc o puternică atracție fizică care rămâne la același nivel  pe parcursul relației;

2.Dragoste-ludică---când relația are o oarecare distanță și o foarte mică implicare sentimentală din care se poate ieși foarte ușor sau este de probă;

3.Dragostea-prietenie---când relația se bazează pe o lungă și bună prietenie;

4.Dragoste-rațiune--- în care partenerul/a este ales/aleasă în funcție de anumite raționamente ( poate fi un bun tată pentru copilul meu, îmi poate oferi copii sănătoși, partenerul trebuie să aibă aceași educație);

5.Dragostea-posesivă--- partenerii trebuie să-și acorde maximă atenție pentru a se simți bine unul cu celălalt;

6.Dragoste-jertfă---unul dintre parteneri preferă să sufere în locul celuilalt, sau preia din greutățile cuplului pentru a-l face fericit pe celălalt.

 

      Ca o incursiune este de menționat că femeile sunt adeptele tipurilor de dragoste-prietenie, dragoste-jertfă,dragoste-rațiune sau dragoste-posesivă, iar bărbații preferă dragoste-pasiune și dragoste-ludică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu