duminică, 15 martie 2015

Importanta povestilor in viata copiilor


Numeroase studii atesta faptul ca citirea povestilor copiilor este deosebit de importanta pentru ca ii ajuta sa gestioneze propriile temeri si dificultati cu care se confrunta. Cresterea si dezvoltarea celor mici presupune depasirea unor traume (intarcatul, inceperea gradinitei si deci indepartarea de mama etc) dar si confruntarea cu cei mari care nu le accepta tot timpul ceea ce ei cer.
Orice poveste este compusa din 3 parti:
-inceputul (A fost o data ca niciodata...) care dau impresia celui mic ca orice eveniment din aceasta poveste s-a intamplat cu muult timp in urma si deci nu exista riscul ca in prezent sa se intample ceva. Asadar, copilul este in siguranta si pregatit pentru ce va urma.
-partea de mijloc in care personajul principal trece printr-o multime de evenimente si intamplari care mai de care mai dificile dar avand timp la dispozitie sa le depaseasca dar si sa invete ceva din ele. Este momentul in care copilul se poate identifica cu personajul si poate trai cu el o parte din emotiile descrise, dar in deplina siguranta si fara impact in viata reala. O parte din frustrarile acumulate in decursul zilei ( spre exemplu cand nu primeste doar el atentie ci si o surioara/fratior, cand mama nu este disponibila numai pentru el etc) le poate regasi si deci rezolva in mod simbolic prin intermediul personajului care intalneste animale feroce si cu care se lupta. Pentru el "dusmanii" din viata reala ( mama, fratiori/surioare) prind viata in povesti si se bate cu ei.
-incheierea si finalul pozitiv. La finalul povestii binele invinge raul iar personajul nostru impreuna cu cel mic sunt invingatori. Copilul intelege astfel ca daca o situatie este dificila sau intalnesti persoane rele, cu rabdare si perseverenta poti depasi obstacolele. Trebuie doar sa ai curaj si sa incerci.
O data cu citirea povestii, copilul isi rezolva imaginar o parte din conflictele inconstiente, isi imagineaza intamplari si isi indeplineste nevoile si fanteziile in mod simbolic finalizandu-le o data cu personajul.
Povestile, prezentate in mod magic reusesc sa cucereasca orice copil datorita limbajului si simplitatii prezentarii lor, dezvoltandu-i creativitatea, imaginatia, limbajul si de ce nu, placerea pentru carti si citit. In plus invata lectii de viata pe care le va putea folosi in viata reala (sa se imprieteneasca cu animale aparent fioroase dar care il pot ajuta in anumite situatii, sa fie bun si darnic cu cei ce ii cer ajutor pentru ca la randul lui va fi rasplatit, ca nu este bine sa ai incredere in oameni aparent gentili pentru ca il pot pacali, invata sa aiba rabdare)
Spor la povesti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu