duminică, 22 decembrie 2013

Când "ex"-ul găsește pe altcineva

Ai închis o relație și totul pare că începe să își găsească cursul normal. După îndelungi certuri și suferințe în relația cu ex partenerul/a nimic nu mai sta în cale și nimic nu umbrește momentul acesta de solititudine și împăcare cu sine. Fostul/ fosta este acum de domeniul trecutului iar în prezent există doar o relație frumoasă de prietenie. S-au dat uitării toate lacrimile și suferințele,  capriciile și orgoliile,  momentele de neînțelegere si faptul că în total relația a fost una tumultoasa si cu puține momente de relaxare.
   Tot acest farmec și aer plăcut de după încheierea relației durează uneori foarte puțin.  Și totul se spulberă după ce fostul/fosta își găsește pe altcineva.
    Femeia sau bărbatul resimt diferit când fostul/fosta are pe altcineva.
   Ea...resimte rău momentul; este o gelozie amestecată cu părere de rău că s-au despărțit.;simte frustrare , se ccompară cu actuala parteneră pe care o desconsidera din start. Apare convingerea narcisista că este de neinlocuit si deci dorința de posesiune. In fapt, acest moment în care îl vede cu o alta femeie se transformă intr-unul particolar in care fostul este un obiect, o dorință și un scop.
  El...resimte mai puțin rău momentul. Îl încearcă însă sentimente de rușine,  gelozie pentru noul partener al fostei iubite pe care îl consideră "noul" obiect al ei și nu un partener adevărat.  În general nu încearcă să o recucerească,  dar se simte neîncrezător în el cu multe dorințe și vise în viitor.

     O relație ia sfârșit când în interiorul ei se întâmplă să se trăiască mai multe emoții negative decât pozitive. La momentul actual cei doi caută lucruri diferite plecând de la principii diferite.  Ea...își dorește liniște,  timp pentru ea, își acordă momente de suferință,  se autoanalizeaza, se critica atât pe ea cât și pe el și își face promisiuni sieși.  El...resimte suferință dar nu își alocă timp pentru asta și se mobilizează din mers găsind repede o altă femeie chiar dacă nu e prea serios totul. El de fapt caută ca altcineva să îi bandajeze rănile și să îl ajute pe mai departe.  Nevoia bărbaților este de a primi afecțiune cu care sa se vindece de durerea pricinuită de despărțire.  Găsind o altă femeie bărbatul își demonstrează masculinitatea, își probează farmecul, cauta sa vadă dacă mai poate cuceri. Căutând in afară vindecarea el vrea să probeze dacă mai poate iubi și dacă mai poate fi iubit. Femeia când își găsește un alt bărbat este pentru a-l face pe fostul iubit gelos,  pentru a-i demonstra lui că este o femeie capabilă si ca poate fi apreciată.  Așa comunica fostului ca a pierdut-o definitiv și că nu știe nici acum că era minunată și de neinlocuit.  Intrând intr-o altă relație femeia dorește să îl posede pe fostul iubit prin gesturi sau aluzii lăsând mereu o portiță deschisă la care nu are acces decât pentru a o vedea de la distanță că este mai fericită decât erau ei. De fapt femeia își dorește ca fostul partener să se simtă vinovat de suferința ei și să îi para rău ca a pierdut-o.
 In acest context este evident că ea va suferi mai mult timt pentru ca sta mai mult ancorată în trecut decât în prezent,  în timp ce el suferă mai puțin pentru că se mobilizează mai repede spre viitor.
 Așa cum în copilărie cei mici își abandonau jucăriile dar nu permiteau altora să se joace cu ele, așa și acum un "obiect" ce este lăsat de o parte din motive întemeiate nu îi este permis altcuiva să îl folosească.
 Ruptura intr-o relație  se produce fizic prima dată însă emoțional mult mai târziu după ce sunt acceptate și depasite multe aspecte.  Consiliabil este să se lase timp pentru a parcurge toate etapele de după despartire  (evitarea confruntarii, afrontarea durerii,  descoperirea plăcerii de a fi singur si autonom, regasirea graduala a propriului sens de a trai).
Atunci cand apar resentimente si păreri de rău la vederea fostului/ei cu altcineva, inseamna ca cei doi sunt ghidați de instincte ce îi poate împinge către gesturi ale căror consecințe vor fi negative. Iubirea ce i-a legat o vreme se transformă cu voia lor în ura, rivalitate si durere. Cum se poate evita ? Luând în considerare că a distruge relația de după despărțire  necesită mai multă energie decât  a rămâne o perioadă in suferință și a remobiliza totul pentru viitor.in fapt, despartirea a avut loc pentru a putea găsi pe altcineva cu care să creezi o relație mai bună si nu pentru a-l bloca pe celălalt in trecut .